Du säger att du inte gillar scones. Jag säger att du aldrig ätit goda scones. Utmaningen är nämligen att få rätt balans av fluffighet och fuktighet. Att bli serverad en stenhård och torr scones gör verkligen inte denna Skotska bulle rättvisa. Här kommer ett basrecept som enkelt kan experimenteras vidare med. Ett hett tips är följa KotteGröns recept på sötpotatisscones som gjorde en total knockout en helt vanlig söndag ett par helger sedan.
- 2 1/2 dl sojamjölk
- 2 tsk citronsaft eller äppelcidervinäger
- 1 msk agavesirap, lönnsirap eller liknande
- 90 gram margarin
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/4 dl rågmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda sojamjölk, agave och citronsaft i en bunke, rör om och låt stå. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Tillsätt margarinet till mjölblandningen och nyp ihop tills du får en sandliknande konsistens. Tillsätt därefter mjölkblandningen och blanda försiktigt ihop tills du får en jämn deg. Här är det viktigt att du inte knådar och överarbetar degen, du vill nämligen förhindra degen att bilda gluten och att bli seg. Bearbeta därför degen tills den nätt och jämt håller ihop.
Häll ut degen på lätt mjölat bord. Platta till degen så att det blir en ca 2,5 cm tjock platta. Stansa ut sconesen med ett dricksglas och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Tryck ihop spillbitarna och genomför proceduren med att stansa ut ytterligare ett par scones. Brukar bli ca 6-9 st beroende på glasets storlek. Eller så gör du bara en stor j*vla rund scones.
Pensla eventuellt med lite sojagrädde innan du gräddar sconesen i ugnen. Runt 12-15 minuter brukar räcka för att de ska bli gyllenbruna och fina. Servera med sylt, marmelad, grädde och diverse andra gottesaker.
Exempel på varianter av scones;
- Skippa rågmjölet och gör enbart på mjöl
- Hacka ner choklad och gör chocolate chip scones
- Tillsätt frysta blåbär och gör blåbärscones
- Krydda med kanel och kardemumma och servera med äppelmos
- Torkad lavendel ger en somrig smak